Stisni zobe in potrpi?! Mogoče raje ne!

05.06.2024

V določenih situacijah je to sicer samodejen gib, skozi katerega preusmerimo fizično ali čustveno napetost. Kadar pa preraste iz kratkotrajnega v dolgotrajno ponavljajoče se dejanje, še posebej med spanjem, lahko v ustih nastane velik problem.

BRUKSIZEM je pojav nehotenih in nezavednih premikov čeljusti, ki se lahko pokažejo kot škrtanje ali stiskanje zob. Z bruksizmom povezana preobremenitev zob in žvekalnega sistema postaja vedno bolj pogosta težava in vedno bolj raziskana tema v zobozdravstvu. Problem, ki se ga v preteklosti nismo zavedali je danes velik povzročitelj težav čeljustnih sklepov, nepojasnjenih obraznih bolečin in vnetnih parodontalnih žarišč.

Bruksizem je motnja, ki jo je težko diagnosticirati, saj je pogosto del nezavednih gibov in nanjo lahko sklepamo šele po vidnih poškodbah zob, kot so: obraba ali odlom zobnih kron in protetičnih nadomestkov, majavost zob, bolečine. Prav tako lahko na bruksizem sklepamo ob značilnih simptomih, ki ga spremljajo: pokanje čeljustnih sklepov, šumenje v ušesih, glavoboli, občutek boleče zategnjenih vratnih in obraznih mišic.

Bolečine glave, obraza, čeljusti

Če je vaš zobozdravnik opazil pretirano obrabljene zobe in druge znake bruksizma v vaših ustih, vam bo po zaključenem zdravljenju zob in obzobnih tkiv svetoval izdelavo grizne opornice. S klasičnim odtisom ali s 3D skeniranjem obeh čeljusti bo prenesel obliko vaših zob v zobni laboratorij, kjer bo zobni tehnik izdelal unikatno in specifično za vas prilagojeno grizno opornico iz prozornega plastičnega materiala. Zobozdravnik bo nato preveril prilagajanje opornice na zobeh in vam tudi razložil, kako boste terapevtski pripomoček uporabljali.

Pregled          Skeniranje          Zobotehnični laboratorij          Vstavitev grizne opornice

GRIZNA OPORNICA, ki se namesti na zgornje zobe in se nosi ponoči med spanjem, služi namreč kot preventivni ukrep za zmanjšanje obremenitev na posamične zobe. Zaščiti jih pred nadaljnjo obrabo in umirja preveliko aktivnost žvekalnih mišic.

Opornica

Bruksizem lahko povzroči poškodbe in vpliva na trajnost protetičnih nadomestkov. V primeru oskrbe zob s protetičnimi nadomestki pri bruksistih, je zato nujna izdelava ter dosledna (vsako noč) uporaba grizne opornice. Le ta občutno zmanjša, ne pa nujno prepreči, poškodbe zob in ostalih obzobnih tkiv.

Poleg zdravljenja z opornico se v nekaterih težjih primerih odločimo za terapijo z vbrizganjem botulinum toksina (Botox) v žvekalne mišice, saj lahko s tem neposredno zmanjšamo njihovo aktivnost in preprečimo hujše poškodbe zob in protetičnih nadomestkov. Poseg ni zapleten, ne vpliva na kakovost žvečenja, je dobro sprejet in ga je potrebno ponoviti približno enkrat na leto.

Seveda je pomembno tudi zdravljenje vzroka za stiskanje zob, torej aktivno spoprijemanje s stresom, ki je sicer stalni spremljevalec našega življenja. Pri umirjanju našega odziva na stres, se bodo zdravilni učinki poznali na celotnem telesu in ne le v ustni votlini.

Sprostitev

 

Pripravil: Andrej Perić dr.dent.med.

 
 
 

Naročite se na pregled

 

NASLOV:
DMC Praprotnik d.o.o.
Kamniška c. 24, Zg. Jarše
1235 Radomlje

TELEFON:
051 778 477

E-MAIL:
info@zobozdravstvopraprotnik.si 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.