Pravočasen pregled ustne votline lahko reši življenje

Pravočasen pregled ustne votline lahko reši življenje

26.04.2017

V mesecu maju bomo slovenski zobozdravniki odprli vrata svojih ordinacij, kjer bomo brezplačno opravljali preglede ustne votline. Cilj projekta »Pravočasen pregled ustne votline lahko reši življenje« je izboljšanje ozaveščenosti prebivalstva o raku ustne votline ter zgodnje odkrivanje sprememb. Z zgodnjim odkritjem sprememb namreč pomembno povečamo možnosti ozdravitve.

Namen projekta je privabiti predvsem rizično skupino pacientov, ki jo po statističnih podatkih najpogosteje predstavljajo moški starejši od 40 let. Porast je viden tudi med mlajšimi in med ženskami. Rak ustne votline se največkrat povezuje s tobakom in alkoholom. Kadilci namreč obolevajo 5-7x pogosteje kot nekadilci. Kombinacija tobaka in alkohola pa verjetnost obolenja poveča kar za 100x.

Rak ustne votline je najpogostejši maligni tumor glave in vratu in se najpogosteje, kar v 50 %, pojavi na jeziku, predvsem na stranskih robovih in spodnji strani jezika. Pojavi pa se tudi na ustnem dnu, sluznici na zobnem grebenu, obrazni sluznici, nebu in v ustnem žrelu. Pozorni moramo biti na neboleče rane ali rane, ki se ne celijo. Obisk zobozdravnika je nujen, če se katerakoli rana v ustih ne zaceli v roku treh tednov.

Z rednimi pregledi pri zobozdravniku si lahko zagotovimo zgodnje odkrivanje sprememb v ustni votlini. To velja tudi za ljudi brez zob, še posebno pa je pomembno za ljudi, ki kadijo in uživajo alkohol. Poleg rednih pregledov, lahko za zdravo ustno votlino poskrbimo z dobro ustno higieno, uravnoteženo prehrano, z zaščito ustnic s kremo z zaščitnim faktorjem in z zmanjšanjem oz. prenehanjem uživanja alkohola in kajenja tobačnih izdelkov.

V naši ordinaciji bosta Matej Praprotnik dr. dent. med. in Andrej Perić dr. dent. med. brezplačne preglede opravljala 8. maja 2017 ter Igor Praprotnik dr. dent. med. 11. maja 2017. Za rezervacijo termina pri Mateju ali Andreju pokličite na številko 051/ 778 477 ali izpolnite spodnji obrazec, za termin pri Igorju pa pokličite na številko 01/ 721 57 45.

 

 

Naročite se

Izpolnite spodnji obrazec in se naročite na pregled. V čim krajšem možnem času vam bomo poslali informacijo o prostem terminu. 

Polja označena z * so obvezna!

 
 

Naročite se na pregled

 

NASLOV:
DMC Praprotnik d.o.o.
Kamniška c. 24, Zg. Jarše
1235 Radomlje

TELEFON:
051 778 477

E-MAIL:
info@zobozdravstvopraprotnik.si 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.